Wat is een Neuroblastoom?
Een neuroblastoom is een tumor van het sympathisch of autonome zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel zorgt voor de aansturing van organen als darmen, bloedvaten, huid en pupillen. Het versnelt de hartslag en de ademhaling als we schrikken of nerveus zijn en maakt dat we gaan zweten, trillen, bleek worden, grote ogen opzetten en naar het toilet moeten. Neuroblastomen kunnen overal in het autonome zenuwstelsel ontstaan (buik, borstholte, hals of het bekken), met een voorkeur voor de bijnieren. Neuroblastomen ontstaan waarschijnlijk als gevolg van een fout in de orgaanontwikkeling van embryo en pasgeborene en behoren daarom tot de embryonale tumoren.

 

Hoe vaak komen Neuroblastomen voor?
In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 25 kinderen een neuroblastoom. Bijna alle kinderen zijn jonger dan 6 jaar.

 

Wat is de behandeling voor een Neuroblastoom?
Een neuroblastoom wordt meestal behandeld met een operatie, aangevuld met chemotherapie en wanneer nodig met radioactieve jodium behandeling (1311-MIBG). Als de tumor erg groot en uitgezaaid is dan wordt er nog intensiever behandeld met grote hoeveelheden chemotherapie en een stamceltransplantatie.

 

Wat zijn de kansen op genezing?
Over het algemeen zijn de kansen op genezing erg afhankelijk van de grootte van de tumor, eventuele uitzaaiingen, maar ook van de leeftijd van het kind en de genetische veranderingen in de tumorcel. Baby's hebben vaak een betere overlevingskans dan oudere kinderen. Neuroblastomen die niet uitgezaaid zijn hebben over het algemeen een goede genezingskans (70 tot 90%). Heel soms verdwijnt een neuroblastoom zelfs zonder behandeling. Maar wanneer er wel uitzaaiingen zijn dan is de kans op genezing veel kleiner (25 tot 50%).

 

Op de website van het Prinses Maxima Centrum is een folder te downloaden waar alle informatie uitgebreid en helder wordt uitgelegd.