Immunotherapie is het laatste onderdeel van de behandeling tegen neuroblastoom. Deze behandeling wordt pas sinds 2016 door het Prinses Maxima Centrum aangeboden en was daarmee het eerste Europese centrum dat deze behandeling uitvoerde. Voor die tijd moesten kinderen en hun ouders hiervoor naar Amerika en werden er crowdfunding acties gestart om deze dure therapie te kunnen bekostigen. Op dit moment wordt immunotherapie gelukkig vergoed vanuit het basispakket. De behandeling duurt zes maanden en vergroot de genezingskans voor kinderen met ongeveer 10%.

 

Maar wat is immunotherapie nou precies?

Normaal ruimt ons immuunsysteem vreemde en afwijkende cellen op. Neuroblastoomcellen zijn echter moeilijk te herkennen voor ons immuunsysteem. Op het oppervlak van een neuroblastoomcel zit GD-2. Daarom krijgt Fiene tijdens de kuur Dinutuximab. Dit is een antilichaam tegen GD-2. Dinutuximab hecht zich aan het GD-2. Vervolgens krijgt het immuunsysteem een signaal dat er vreemde cellen zijn gevonden. Het immuunsysteem komt vervolgens in actie en vernietigt deze cellen (de neuroblastoomcellen).

Kunnen we het nog simpeler uitleggen? Fiene krijgt een stof toegediend die zich hecht aan de kankercellen. Door die stof herkent haar immuunsysteem de kankercellen als foute cellen en vernietigt de kankercellen.

 

Dinutuximab bindt zich helaas niet alleen aan GD-2 op de neuroblastoomcellen, maar ook aan GD-2 op de pijnzenuwen. Hierdoor valt het immuunsysteem de pijnzenuwen aan. Het gevolg is pijn: buikpijn, pijn in de armen of benen of pijn in het hele lichaam, een tintelend of brandend gevoel of juist gevoelloosheid. Pijn is een bijwerking die bijna alle kinderen hebben. Daarom worden er verschillende medicijnen gegeven tegen pijn zoals morfine, paracetamol en gabapentine, een middel dat ervoor zorgt dat pijnsignalen niet of verminderd doorgegeven worden. De behandeling is inmiddels aangepast om deze bijwerkingen te verminderen. Door de dosis te halveren maar de duur te verdubbelen is het effect van de immunotherapie gelijk gebleven, maar de bijwerkingen sterk verminderd. Fiene heeft tijdens de kuur nauwelijks pijn ervaren, en gebruikte bij laatste kuren geen pijnstilling meer. 

Ook allergische reacties kunnen deel uitmaken van de bijwerkingen. Dit kan milde klachten veroorzaken als roodhuid, uitslag en jeuk tot (zelden) ernstige klachten als ademhalingsproblemen. 

 

Naast Dinutuximab is Fiene ook behandeld met Isotretinoïne. Dit is een afgeleide van vitamine A. Het zorgt ervoor dat onrijpe neuroblastoomcellen stoppen met delen en uiteindelijk verdwijnen. Bijwerkingen zijn voornamelijk een droge huid en lippen en sneller verbranden. Hiervoor hebben we diverse zalfjes geprobeerd, voor Fiene werkte Olive-Elia Moisturizing Relief Cream het beste. 

 

De immunotherapie bestaat uit zes kuren: 

- kuur 1: 14 dagen isotretinoïne (in de vorm van een capsule)
- kuur 2 t/m 6 : 10 dagen dinutuximab ( via het infuus) gevolgd door 14 dagen isotretinoïne (capsule)

Ben je benieuwd hoe deze kuren verliepen bij Fiene, lees dan onze blog.

 

De dinutuximab wordt via het infuus gedurende 10 dagen continu toegediend. Om de bijwerkingen goed te monitoren en de pijnbestrijding goed af te stellen op de pijnbeleving, wordt de eerste kuur volledig in het ziekenhuis gegeven. Als blijkt dat het goed gaat, dan mogen de volgende kuren deels thuis gedaan worden. Waarschijnlijk zal er dan eerst een opnamen zijn van 48 uur. Daarna kan de rest van de kuur thuis afgemaakt worden. De medicatie gaat in een pompje mee naar huis en is aangesloten op de Hickman. De pomp past in een klein rugzakje, waardoor Fiene zelfs naar school ging.

 

In de tussentijd zijn er elke week controles in het Prinses Maxima Centrum om de bloedwaarden in de gaten te houden. Na de derde en de zesde kuur zijn er scans om te bekijken wat de behandeling heeft gedaan en hoe de tumor reageert.