VOD

Een nieuw jaar. Allereerst willen we iedereen natuurlijk een gelukkig en vooral gezond 2021 toewensen en hopen we dat de feestdagen ondanks alle maatregelen toch nog een beetje feestelijk zijn geweest. Wij hebben de afgelopen week echt genoten van het bij elkaar zijn als gezin. Iets wat je extra gaat waarderen na een aantal weken gescheiden van elkaar leven. Fiene zou af en toe naar het ziekenhuis moeten voor controle en dan zou ze een maandje rust hebben voordat de bestralingen van start gaan. Dat is helaas een beetje anders gelopen.

 

Op oudjaarsdag zijn we in het ziekenhuis voor controle. Om de paar dagen wordt Fiene gewogen en wordt er bloed afgenomen om te kijken hoe ze herstelt en hoe haar lever functioneert. Ze blijkt een halve kilo te zijn aangekomen sinds de laatste controle, haar leverwaarden zijn iets gestegen en haar Hb is dusdanig laag dat ze een bloedtransfusie nodig heeft. De verhoogde waarden geven op dat moment nog geen aanleiding tot onrust maar ze moet over een paar dagen wel terugkomen voor een nieuwe controle. Nu eerst naar de dagbehandeling voor een zakje bloed. Helaas duurt het een eeuwigheid voor dat zakje bloed er is. Het kost alles bij elkaar zo'n vier uur voordat een zak bloed is gegeven en je weer naar huis kunt. Als om 16u het zakje er nog steeds niet is, besluiten we om naar huis te gaan en op nieuwjaarsdag terug te komen voor de transfusie. Fiene is moe, wij zijn het zat en willen eigenlijk ook wel heel graag thuis zijn met elkaar deze avond. En daarbij voelt Fiene zich niet slecht bij dit lage Hb dus een nachtje wachten kan er nog wel bij.

 

Op nieuwjaarsdag zijn we om 10u weer terug in het Maxima. Er wordt opnieuw  bloed afgenomen ter controle, het zakje bloed ligt al klaar en al vrij snel loopt dit in. Fiene wordt nog een keer gewogen. Een halve kilo zwaarder dan de dag ervoor. De labuitslagen laten opnieuw een stijging zien van de leverwaarden. De dienstdoend arts wordt er bij gehaald. Zij voelt nog even aan Fiene haar buik, deze is duidelijk dikker dan de dag ervoor. Ze kan de lever voelen en deze lijkt groter dan normaal. Er wordt een echo gemaakt van Fiene haar buik en hieruit blijkt dat haar lever inderdaad vergroot is en dat ze wat vocht in haar buik heeft. Dit in combinatie met onder andere haar gestegen leverwaarden maakt dat Fiene niet naar huis mag. Ze heeft op dit moment de eerste tekenen van VOD. Dit is een complicatie die kan optreden na bijvoorbeeld een hoge dosis chemo. De chemo die Fiene gekregen heeft, kan de bloedvaten van de lever beschadigen. Hierdoor raken de bloedvaten geblokkeerd en kan het bloed niet goed meer door de lever stromen. Dit levert een zuurstoftekort en daarmee schade op aan de lever. Ik zal hier niet alle details van de aandoening geven. Op google is er genoeg over te vinden. Fiene kan er in ieder geval flink ziek van worden en zonder behandeling kan deze aandoening fataal zijn. Gelukkig zijn we er op tijd bij (dankzij het zakje bloed dat de dag ervoor zo lang op zich liet wachten) en wordt een behandeling direct gestart. Hopelijk zien we binnen een paar dagen verbetering en blijft het hierbij. We vinden het best eng.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Jolien
2 jaar geleden

Wat een moeilijke dagen voor jullie. Ik hoop dat Fiene opknapt. Voor jullie veel sterkte gewenst.

Edwin Staakman
2 jaar geleden

Voor jullie ook de beste wensen en dat het voor jullie een positief jaar mag worden . Het is me allemaal wat waar de kleine meid en jullie door heen moeten. Sterkte

Anne en familie
2 jaar geleden

Hey lieve familie, gelukkig 2021. Wij wensen jullie ook een erg goed en gezond jaar toe.
Wat enorm vervelend dat gelijk op nieuwjaarsdag er een mogelijke complicatie optreedt. Wij duimen voor jullie dat het snel verbetert. Toi toi toi. Veel liefs!

Rob stuy
2 jaar geleden

Je kan je wel andere start van het nieuwe jaar bedenken en kan mij goed voorstellen dat spannend is ja.
En zakje bloed wat laat komt is dan nu wel reden van snelle diagnose wat ook wel weer goed is en hopelijker sneller juiste acties kunnen worden genomen.
Wens jullie heel veel sterkte wijsheid en kracht.

Margo Lambooij
2 jaar geleden

Wat treurig dat jullie nieuwe jaar met zoveel zorgen begonnen is. Ik wens jullie gezin, meer dan wie dan ook, heel veel geluk, gezondheid en kracht dit jaar. Veel liefs.

Magda Janssens
2 jaar geleden

Wat een spanning voor jullie en Fiene.
Niet normaal wat jullie moeten verwerken.
De chemo’s wat moet helpen en nu zo ziek maakt.
Leef met jullie mee.

Rob Visser
2 jaar geleden

Wat een schrik en wat naar dat jullie nu al weer in het ziekenhuis zijn beland. We wensen jullie ondanks deze start een voorspoedig 2021, met veel gelukmomentjes (ook al zijn ze soms klein) met elkaar.

Daphne
2 jaar geleden

Lieve Fiene, lief meisje hou vol!
Lieve familie veel sterkte, wij denken aan jullie
Daphne

Liseth
2 jaar geleden

Wat een enorme tegenvaller.....gelukkig wel bijtijds ontdekt. We duimen ervoor dat de behandeling ervoor goed aanslaat!
Heel veel sterkte!

José
2 jaar geleden

ten eerste de allerallerbeste wensen voor jullie samen. Potverdikkie wat een vervelende complicatie, gelukkig werd het tijdig ontdekt en zijn jullie zo waakzaam en kundig ! Wat zal dit veel met jullie doen! Heel veel liefs vanaf hier voor jullie saampies 😘

Kim-My
2 jaar geleden

Wat een tegenvaller en ontzettend spannend weer. Ik hoop dat ze snel opknapt en jullie snel weer samen thuis zijn.

Pauline Schouwerwou
2 jaar geleden

Ook, juist voor jullie een hopelijk goed en vooral een gezond 2021! Duim weer door en wens jullie alle sterkte die jullie kunnen gebruiken. Dikke knuffel en kus voor jullie alle 5!

Tonny
2 jaar geleden

Wij leven met jullie mee en delen jullie angst. Misschien maakt dit iets lichter.

Carol Nooijen
2 jaar geleden

Wat een narigheid! Hoop zo voor jullie dat er snel verbetering komt. Heel veel sterkte weer en een dikke knuffel.
Carol

Rachel
2 jaar geleden

Hoi Jan en Marije,

Wat een spanning er weer bij met deze complicatie. Ik duim ervoor dat de behandeling snel aanslaat. Heel veel sterkte gewenst!!

Groet van Rachel

Nicole gijse
2 jaar geleden

Jeetje wat zal dit weer schrikken zijn geweest. Hopelijk knapt ze snel op en slaat de behandeling aan! Denk aan jullie!

Carrie Lariby
2 jaar geleden

Ppff al had ik t meeste al van Ans gehoord vindt ik het toch wel wat om zo te lezen. Ik weet niet goedwar te zeggen. Dus daarom wens ik jullie vooral heel erg veel sterkte en denk aan jullie.