Week 3

Inmiddels zijn we alweer drie weken in het ziekenhuis. Het ziekenhuis is gehuld in kerstsferen. De kerstbomen, rendieren en hele kerstdorpen doen hun intrede in het Maxima. Het ziet er geweldig uit en zorgt ook voor een leuke afleiding voor de kinderen. Alle kinderen die opgenomen liggen, hebben een kerstboompje met kerstversiering gekregen en een kerststalletje van Boks je kunst. Hiermee wordt de kerststemming ook een beetje naar de patiëntjes gebracht.

 

Anderhalve week geleden schreven we over de maagsonde die Fiene kreeg. Die sonde zit gelukkig nog steeds op z'n plek. Na het plaatsen van de sonde, is er gestart met het geven van sondevoeding. Fiene eet zelf niks meer. Een diëtiste berekent precies hoeveel calorieën Fiene op een dag binnen moet krijgen en aan de hand daarvan wordt bepaald hoeveel sondevoeding Fiene per uur binnen moet krijgen. Deze voeding wordt langzaam opgebouwd. Eerst 10 ml per uur, na een paar uur wordt de stand opgehoogd naar 15 ml per uur en zo steeds een stapje hoger tot het uiteindelijke doel van 35 ml per uur. Helaas verdraagt Fiene de sondevoeding niet erg goed. Ze geeft af en toe over, en bij het innemen van haar medicatie gaat het ook mis. Haar maag komt in opstand en gooit alles er weer uit. Dus de sondevoeding even stoppen, haar maag laten kalmeren en op een lager standje door met de voeding. Zo modderen we een dag of twee door, proberen nog een ander soort voeding die nog lichter verteerbaar is maar het mag niet baten. Fiene krijgt niet voldoende binnen. 

 

Inmiddels zien we Fiene ook echt ziek worden. Ze wordt steeds stiller, wil haar bed niet meer uit en ligt bijna de hele dag te slapen of televisie te kijken. De sondevoeding wordt omgezet naar voeding via het infuus. Op deze manier hoeft haar maag al die voeding niet meer te verwerken en krijgt ze toch de benodigde voedingsstoffen binnen. Ze heeft een infuus voor het toedienen van vocht en medicijnen. Nu hoeft ze zelf niets meer in te nemen en dat is fijn. De misselijkheid en het spugen zijn hiermee ook weg. Verder heeft Fiene koorts. Ze krijgt twee soorten antibiotica die mogelijke infecties in haar lijfje moeten bestrijden. Ze slaapt erg onrustig en wordt vaak snikkend wakker. Het is heel naar om haar zo te zien.

 

Maar na een paar dagen krabbelt ze weer op. Er komen weer wat praatjes, ze is wat vaker wakker en heeft weer wat energie. Elke dag zien we een klein beetje verbetering. Eten en drinken doet ze nog steeds niet maar dat is niet erg. Als op een dag zelfs de koorts even weg is, lijkt Kerstmis thuis vieren ineens heel dichtbij. Er wordt een aanvraag gedaan bij de thuiszorg voor sondevoeding en een pomp zodat ze thuis ook deze ondersteuning kan krijgen. Helaas komt de koorts weer terug en met koorts mogen wij niet naar huis. Elke drie dagen worden er bloedkweken afgenomen, op zoek naar een bacterie die deze koorts veroorzaakt. Er is tot nu toe niets gevonden. Week vier gaat van start. Fiene voelt zich goed of althans, zo goed als ze zich kan voelen na deze immens zware chemotherapie. Ze knutselt wat, doet een middagslaapje, kijkt een beetje tv en laat zich een rondje door het ziekenhuis rijden. De zoektocht naar de veroorzaker van de koorts gaat door. En wij wachten af.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Linda
2 jaar geleden

Ik kan er niks aan doen maar ben d’r stil van. Wat een ellende man! Hopelijk komen jullie deze tijd nog een beetje goed door en mag ze lekker een dagje mee naar huis! Sterkte en een dikke knuffel!

Anne-Mieke
2 jaar geleden

Lieve mensen, ook ik ben er stil van. In deze donkere dagen hoop ik op wat lichtpuntjes voor jullie en jullie kleine, dappere Fiene.

Joyce
2 jaar geleden

Wat ontzettend zwaar voor Fiene en jullie! Hopelijk vinden ze snel de oorzaak. Sterkte!

Layla
2 jaar geleden

Fiene, ik denk aan jou! Ik hoop je snel te zien en samen te kunnen spelen.... Liefs Layla

Annelies
2 jaar geleden

wat een pittige tijd weer. Heel veel sterkte.
Dat het licht van kerst jullie hoop zal geven in deze donkere tijd voor jullie....

Jolien
2 jaar geleden

Wat een moeilijke tijd voor jullie maar gelukkig knapt Fiene een beetje op. Geniet van elkaar en ik hoop dat jullie de Kerstdagen samen kunnen doorbrengen.

Magda Janssens
2 jaar geleden

Elke dag afwachten wat de dag gaat brengen.
Wat een nachtmerrie.
Hopelijk wat meer lichtpuntjes tijdens de kerstdagen en hopelijk bij de 🌲 thuis.

Liseth
2 jaar geleden

Arme Fiene, hopelijk wordt de oorzaak van de koorts snel gevonden en misschien lukt het dan toch nog met kerst thuis.
Sterkte.

Gerben Koops
2 jaar geleden

Wat enorm verschrikkelijk voor zo'n klein meisje en voor de rest van de familie..
ik hoop voor jullie dat ze snel een dag/paar dagen naar huis mag...

Ursula
2 jaar geleden

Wat een pittige weg. Ik hoop voor jullie en Fiene dat ze steeds een stapje vooruit gaat en jullie heel even kerst met haar thuis kunnen zijn.

Wilma Oostveen
2 jaar geleden

Ach ach , wat een strijd en naar voor Fiene en jullie. Hopelijk slaat de medicatie aan en kunnen jullie een moment samen kerst vieren🙏🎄. Hou vol💪

Annelies
2 jaar geleden

Hoop is een lichtje in je hart, dat vandaag moed geeft en morgen kracht.

Yvonne
2 jaar geleden

Wat een nare tijd voor Fiene en jullie. Heel veel sterkte. Hopelijk gaat het snel heel veel beter en doet de chemo z'n werk. Zet 'm op team Fiene!

Wil Holten
2 jaar geleden

Lieve Jan en Marije,
Ook hier zijn we stil en leven intens met jullie allen mee. Heel, heel veel sterkte en een hele dikke knuf.