Stamcel aferese

Er staat een lange dag in het Máxima gepland. Vandaag moet Fiene hier zijn voor een stamcel aferese (afname). De stamcellen worden dan later in het behandeltraject teruggegeven, zodat haar bloedwaarden sneller herstellen na de hoge dosis chemokuur.

Vorige week heeft Fiene een injectie gehad om extra aanmaak van haar stamcellen te stimuleren. Als alle berekeningen kloppen dan zou het aantal stamcellen vandaag op het hoogtepunt moeten zijn. Normaal zitten je stamcellen in je beenmerg, maar door de hoge hoeveelheid komen ze ook in je bloedbaan.

De dag begint met de gebruikelijke controles: wegen, meten, temperaturen, bloeddruk en er wordt bloed afgenomen. Fiene is vrolijk en heeft praatjes. Aan dit ziekenhuis is ze gewend en gelukkig vindt ze hier zijn niet vervelend.

De bloedwaarden en de hoeveelheid stamcellen zijn goed. Haar stamcelwaarde is 280, boven de 60 mag de procedure doorgaan, dus dit is fijn.

Eerst wordt er onder narcose een extra lijn geplaatst in haar lies. Als ze bijgekomen is, worden de lijn in haar lies en de lijn in haar borst aangesloten op een apparaat. Fiene haar bloed wordt door het apparaat gepompt en het apparaat filtert haar stamcellen uit haar bloed. Het duurt circa 3 tot 5 uur totdat er voldoende stamcellen verzameld zijn. Doordat haar stamcelwaarde hoog is, zal het waarschijnlijk eerder 3 uur duren dan 5 uur. Al die tijd moet Fiene op bed liggen. Dat wordt een middag film kijken, spelletjes spelen en voorlezen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Jolien
3 jaar geleden

Succes vandaag, gaat vast wel lukken !

Erik Royen
3 jaar geleden

Heel veel succes. Wat een dappere meid!

Gerben
3 jaar geleden

Heel veel succes... Wat een dapper meisje

Bert en Anneke
3 jaar geleden

Lieve Jan en Marije, wat fantastisch zoals jullie verslag doen over de situatie van Fiene. Wat een bikkel is Fiene toch, lezen we elke keer weer, zo dapper. Wij hopen dat de behandelingen goed aanslaan en wensen jullie met het hele gezin nog een hele mooie toekomst. Liefs Bert en Anneke

rob stuij
3 jaar geleden

S6 en sterkte met deze zware dag.
veel film en voorlees plezier met elkaar dat het de tijd mar mag vooruit laten schieten/

Pauline
3 jaar geleden

Wauw wat een heldin weer! Hoop dat ze nu inmiddels lekker thuis is en haar eigen ding weer kan doen. 😘

Carrie Lariby
3 jaar geleden

Wow wat mooi dat er zoveel bloedcellen zijn. Fijn ook dat het daardoor sneller gaat. En dan even lkkr in bed film kijken. Sterkte maar weer. X