Kaal

Marije zei het op maandagochtend terloops: “er zitten nu wel veel haren in de borstel”. Het geeft mij een schrikgevoel, maar in het ochtendritueel is het zo naar de achtergrond verdwenen. We hebben expres vorige week de kapster gevraagd om haar lange haar naar een boblijn te knippen, en dat staat haar super goed.

 

Als ik dinsdagavond voordat ik zelf ga slapen even bij Fiene ga kijken, ligt er een hele bos haar naast haar bedje. We weten al even dat dit ging komen, maar dit gaat wel heel snel. Marije is uit eten met vriendinnen, maar omdat ik haar stem wil horen besluit ik haar toch te bellen. Gelukkig zit ze net in de auto onderweg naar huis.

 

Op woensdagochtend ligt er weer een behoorlijke bos op haar kussen, tijdens het haren kammen houdt het ook maar niet op. Met moeite kan ik er een staartje van maken, waarmee ik wat kale plekken weet te bedekken. Marije is vandaag aan het werken en Seppe is naar het kinderdagverblijf. Fiene en ik besluiten er een leuke dag van te maken. We doen één van haar favoriete bezigheden: boodschappen, en daarna één van mijn favoriete bezigheden: uit lunchen. Omdat ze minder fit is, wil ze regelmatig getild worden. Ik denk dat ze het ook wel makkelijk vindt en er misbruik van maakt, ik laat me hier graag voor misbruiken. Bij dat tillen merk ik dat er telkens haren in mijn baard blijven hangen. Even haar staartje goed doen, weer een bosje in mijn hand. Zo gaat het de hele dag door. Fiene is er heel relaxed onder. We hebben haar hier op voorbereid en het lijkt haar weinig te doen. Dat we die middag petten gaan shoppen heeft meer haar aandacht.

Het haar van mijn dochters is voor mij wel een ding. Ik vind het mooi en heerlijk om er mee bezig te zijn. Het heeft iets intiems. Helaas ben ik regelmatig te lomp, waardoor er gehuild en geschreeuwd wordt als ik voor het slapen gaan de klitten uit het haar probeer te kammen. Elief is inmiddels zo oud dat ze het liever zelf doet, maar Fiene accepteert mij nog.

 

Als Marije thuis is, kijken we samen naar het bosje haar wat over is en besluiten dat we het er af gaan halen. Dit kan zo niet meer. Als we met onze handen er doorheen gaan dan plakken er tientallen haren aan. Seppe staat er zelfs verbaasd naar te kijken. Na het eten gaat Seppe in bad en zit Fiene rustig op de bank te kleuren. Ik ga achter haar zitten en pluk letterlijk mijn dochter kaal. Als Fiene op kijkt en de bos haar op de tafel ziet liggen, zegt ze: “papa, moet je kijken! Het lijkt wel een vogelnest.”. Ik moet lachen met tranen in mijn ogen.

 

Het laatste deel scheren we met de tondeuse af. Fiene zit bij Marije op schoot en ik bedien de tondeuse. Het is voor ons beiden confronterend om haar zo te zien. Dat Fiene er heel relaxed onder is, maakt heel veel goed. Wat ook helpt is dat ons meisje ook kaal verschrikkelijk knap is. Haar wonderschone ogen komen nog sterker over.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Jolien
3 jaar geleden

Wat een bijzondere ouders zijn jullie voor Fiene !
Voor ons als buitenstaanders is het fijn om op deze manier alles te volgen wat er op jullie pad komt.

rob stuij
3 jaar geleden

heftig zo allemaal ja, dochters en haar is wel herkenbaar.
sterkte met verwerking van deze en alle fase die nog komen.

Kevser
3 jaar geleden

Heftig om dit zo te lezen. Jullie hebben een mooi gezin en wat pakken jullie deze situatie mooi en sterk aan! Ik wens jullie nog heel veel sterkte voor dit proces.

Lin
3 jaar geleden

vind het heftig om te lezen, tranen in mijn ogen, maar als ik de foto bekijk zie ik wel een mooie glimlach, sterkte!

Peter
3 jaar geleden

... pluk letterlijk mijn dochter kaal ... Jan, wat ben je toch een kanjer, dat moet heel erg zijn geweest. De liefde voor Fiene spat uit deze post. En inderdaad, al is de aanleiding verdrietig en al is dat kale koppie nog zo confronterend, ze is nog steeds het mooiste meisje van de hele wereld.

Chris
3 jaar geleden

Petje af voor jullie allemaal, en wat is Fiene ontzettend dapper!
Ik leef met jullie mee. Sterkte met alles.

Rachel
3 jaar geleden

Wat een sterke dochter hebben jullie. Zo'n stralende glimlach op de foto. Ik lees jullie verhalen met tranen in mijn ogen. Wat een zware weg hebben jullie te gaan. Ik leef met jullie mee, wens jullie heel veel sterkte en duim voor goede resultaten!

Joeri Haezebrouck
3 jaar geleden

Wat een enorm intense tijd moet dit voor jullie zijn. En wat weet je je ervaringen tegelijk prachtig te beschrijven. Zo persoonlijk, zo gevoelig, zo liefdevol.
Enorm veel sterkte in deze tijd en dank dat jullie dit verhaal delen. Het maakt dat ik me nu niet ongemakkelijk voel om je te vragen hoe het met jullie is.

Joyce Stekelenburg
3 jaar geleden

wat heftig maar zo mooi hoe jullie hiermee omgaan en bovenal wat is Fiene een dappere, stoere en mooie meid! Leef met jullie mee...Liefs Joyce (Leidster van Seppe)

Carrie
3 jaar geleden

Pffff🍀😘